Ad hoc

اصطلاح Ad hoc که از زبان لاتين گرفته شده است به‌معناي "براي کاربرد اختصاصي" است. اين عبارت عموما در مورد راه‌حلي استفاده مي‌شود که براي حل يک مشکل خاص يا انجام وظيفه‌اي ويژه طراحي شده باشد و قابل تعميم به‌صورت يک راه‌حل عمومي نباشد و امکان تطبيق دادن آن با مسايل ديگر وجود نداشته باشد.يک شبکه ادهاك، اتصالي است که تنها به‌مدت يک جلسه برقرار مي‌شود و نياز به ايستگاه پايه ندارد. در عوض، هر دستگاه متصل به شبکه، ديگر دستگاه‌هاي واقع در يک محدوده خاص را پيدا مي‌کند و اين دستگاه‌ها يک شبکه بين خود ايجاد مي‌کنند. از سوي ديگر دستگاه‌ها با ارسال پيام، گره‌هاي هدف را در خارج از محدوده تعريف شده جستجو مي‌کنند. امکان برقراري ارتباط بين چندين گره مختلف وجود دارد. به اين ترتيب، شبکه‌هاي ادهاك گوناگون به‌يکديگر متصل مي‌شوند. سپس پروتکل‌هاي مسيريابي، اتصالات پايداري را بين اين گره‌ها ايجاد مي‌کنند، حتي اگر گره‌ها متحرک باشند. از جمله کاربران شبکه‌هاي ادهاك مي‌توان به پلي‌استيشن سوني اشاره کرد که از اتصالات ادهاك براي ايجاد شبکه بي‌سيم بين چند بازيکن (که همگي در يک بازي شرکت مي‌کنند) اشاره کرد. پس از پايان بازي، اتصال بي‌سيم بين کاربران قطع مي‌شود.

شبکه‌هاي ادهاك متحرک

شبکه‌هاي اجتماعي جديد با استفاده از ترکيبي از محاسبات رايانه‌اي و ارتباطات مخابراتي ايجاد مي‌شوند. آگاهي از مکان، محاسبات P2P و فناوري‌هاي شبکه بي‌سيم طراحي شبکه‌هاي ادهاك را براي دستگاه‌هاي متحرک که مهم‌ترين ابزار ايجاد شبکه‌هاي اجتماعي هستند، امکان‌پذير ساخته است.

کاربرد شبکه ادهاك

شبکه‌هاي ادهاك در گستره وسيعي از کاربرد‌ها، از کاربرد‌هاي نظامي تا حفاظت از محيط زيست مورد استفاده قرار مي‌گيرند. با مجهز کردن يک ميدان جنگ به دستگاه‌هايي که از حسگر لرزش، سيستم GPS و حسگر مغناطيسي برخوردارند، مي‌توان عبور و مرور خودرو‌ها در محل را کنترل کرد. هر يک از اين ابزارها پس از حس کردن موقعيت جغرافيايي خود، با ارسال يک موج راديويي ابزارهايي را که در محدوده‌اي به وسعت 30 متر از آن قرار دارند يافته و با آنها ارتباط برقرار مي‌کند.

شبکه‌هاي ادهاك نقش مهمي در حفاظت از محيط زيست ايفا مي‌کنند. زيست‌شناسان با استفاده از گردن‌آويزهايي که به حس‌گرهاي مکان، دما و ديگر حس‌گرها مجهز هستند، کيفيت زندگي حيواناتي را که در خطر انقراض قرار دارند، بهبود مي‌بخشند. زماني که حيوان داراي گردن‌آويز حرکت مي‌کند، اطلاعات مربوط به مسير حرکت او، از حس‌گرهاي مرتبط جمع‌آوري مي‌شوند و سپس توسط زيست‌شناسان مورد پردازش قرار مي‌گيرند.

پيش‌بيني مي‌شود که در آينده، شبکه‌هاي ادهاك نقشي به‌سزا در مبادلات بين شبکه‌اي ايفا کنند.

 

+ نوشته شده در پنجشنبه 18 اسفند 1390ساعت توسط عادل شهبندی | | تعداد بازدید : 478
عناوين آخرين مطالب ارسالي
صفحات دیگر